Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

Forbedre rumakustikken

Skrabning af bestik, ophidsede samtaler og raslende fra køkkenet - alle er bekendt med disse baggrundslyde på restauranter. Mens nogle gæster kan lide et muntert lydbillede, foretrækker andre en noget mere støjsvag atmosfære under deres måltid. Så hvad skal man gøre? Vi har samlet nogle tips til dig om, hvordan du optimerer rumakustikken. Dette hjælper dig med at gøre dine gæster og din placering retfærdig.

Højt, højere, Lombard-effekten

Ud over menuen og servicen skal stemningen i restauranten også være rigtig. Lettere sagt end gjort, fordi caféer og restauranter er hot spots for høje lyde. Udover telefonring, en skinger playliste eller den fuldautomatiske kaffemaskine kan høj latter fra stamgæsternes bord også blive en absolut forstyrrelsesfaktor. Selvfølgelig er det ikke særlig charmerende at gøre gæsterne opmærksomme på deres lydstyrke og bestemt ikke gavnligt for salget. Desuden kan de ofte ikke gøre for det, da de er underlagt Lombard-effekten. Det betyder, at en person automatisk øger sin volumen for bedre at kunne forstås, når baggrundsstøj er til stede. Da høje frekvenser er mere modstandsdygtige over for baggrundsstøj end lave frekvenser, øger mange mennesker også deres tonehøjde. Dette fører til en ond cirkel, da støjniveauet stiger, og derfor justeres talevolumen yderligere. Alle disse lyde fører til én ting: støj!

Vild fest eller middag med stearinlys - hvad der skaber god rumakustik?

Hvilken slags atmosfære der skal skabes, afhænger af typen af servering. Er det en café, en bar, et pizzeria eller en prisbelønnet restaurant? Og hvad forventer dine gæster af det respektive sted - en hyggelig aften, en forretningsmiddag eller en fest med venner?

To eksempler illustrerer de respektive forskelle:

 1. I den trendy tapasbar kan gæsterne forvente sydamerikanske lyde, et lille dansegulv og livlig samtale. Her går tjenere rundt mellem de små og smalle grupper af borde, hvilket skaber en følelse af fællesskab. Til dette sted skal lydene sluges så vidt muligt på tværs af rummet, så hele baggrundsstøjen dæmpes.
 2. På en romantisk middag i den smarte restaurant deltager parret i intime samtaler og udtrykker deres kærlighed. For at give så meget privatliv som muligt og for at skabe en afslappet atmosfære er rumdelere med en blød overflade f.eks. egnede. Men pas på: For mange akustiske elementer, såsom i tapasbaren, kan føre til en kedelig lyd.

Ikke kun lejligheden er relevant, men også gæsternes individuelle behov. Sørg for f.eks. at placere personer med høreapparater i et roligt hjørne af restauranten. På denne måde kan de også deltage i bordsnakken og føle sig godt passet.

Vejen til stilhed - hvordan kan jeg reducere støj?

Ikke alle steder har et umiddelbart problem med rumakustikken. Mange nye bygninger er nu designet og indrettet til at absorbere støj. Ældre eller ombyggede bygninger kan dog give specifikke udfordringer afhængigt af graden af vinkel, rumstørrelse, loftshøjde eller støjniveau.

Allerede med et lydtrykniveau på 45 dB(A) vanskeliggøres en normal samtale, fra 50 dB(A) skal stemmen hæves, og fra 60 db(A) er stemmen allerede høj. Til sammenligning: 70 db(A) har ca. volumenet af en støvsuger, der betjenes i en afstand af en meter. På et lydtrykniveau på mere end 80 dB (A) hersker et øresplitningsmiljø, hvor dine gæster absolut føler sig utilpas. Dette kan bekymre alle involverede og i værste fald føre til tab af indtægter på grund af kortere ophold eller fravær af gæster.

Vi bruger også støjreducerende foranstaltninger på vores kontorer - selvfølgelig med stilfulde ecobiopack-motiver!

greenbox akkustik Element in der Küche
greenbox Deckenpaneele und Trennwände
Wandbilder aus schall-absorbierendem Stoff

Foranstaltninger til at reducere støj

For at hverken du eller dine gæster skal nøjes med biblioteks hvisken, har vi sammensat nogle let gennemførlige foranstaltninger for dig:

 • Nedskalering af rummet
  Som hovedregel, jo større et rum og jo mindre møbler der er, jo højere ser det ud. Brug plantekasser eller skillevægge til at opdele rummet i mindre sektioner. Disse skaber privatliv og forhindrer samtidig lyden i at sprede sig. Skillevægge kan også flyttes når som helst, så du forbliver fleksibel i dit rumlayout.
 • Brug af vægge og lofter
  For at forkorte efterklangstiden skal du også arbejde på væggene. Lydrefleksioner er forårsaget af hårde vægge og højt til loftet, der afspejler lyd. Loft baldakin eller loft paneler er ideelle til at kompensere for ekko effekter i høje lokaler. Hvis det ikke er muligt at strække store loftselementer, kan du i stedet bruge akustiske elementer som skumterninger. Nøgne og glatte vægge, der formidler et industrielt udseende, er særligt populære i store spillesteder. Men hårde overflader af sten, beton, glas, træ eller plast kan ikke absorbere lydbølger, så væggene afspejler dem tilbage. For at undgå denne bordtenniseffekt mellem væggene, skal du bruge bløde materialer, dvs. i stedet for spejle og billeder i glasrammer, kan du bruge billeder i stort format med et absorberende / akustisk skum bag dem. Du kan nemt bestille disse online og få dem trykt med et hvilket som helst motiv, du kan lide, såsom farver, logo eller fotos af din restaurant. Ud over det optiske ekstraudstyr og lydabsorption kan du også udstyre stofbillederne med LED´s til belysning og bruge dem til at skjule uinteressante steder, såsom et power box-dæksel. Tommelfingerreglen er, at mindst 30% af rummets overflader skal være lydabsorberende.
 • Glem ikke gulvet
  Fluffy og tykke tæpper er ideelle som lyd og fodfaldsabsorbere. De er dog ikke meget hygiejniske i et fødevaremiljø. Hvad der kan implementeres hurtigt og billigt, er dog filthætter til stolebenene. Skrabe lyde mod gulvet, når personer rejser sig, vil blive en ting fra fortiden.
 • Indretning og dekoration
  De samme retningslinjer gælder for møbler som for alle andre lydabsorberende elementer: Blød, fluffy og en ujævn tekstur reducerer lydstyrken. Puder, tunge og tykke gardiner samt dekorative elementer såsom lampeskærme med stofbetræk er velegnede til dette formål. Hårde og glatte overflader som læder-, træ- eller metalmøbler skal kombineres med bløde tekstiler. Hvis du sigter efter et minimalistisk eller industrielt look, kan du montere selvklæbende lydabsorbere under borde og stole, så de ikke er synlige. Dette vil også forhindre slitage ved berøring og slid.
 • Effekten af musik, lys og farver
  Værelser med et dæmpet og køligt udseende opfattes automatisk som at give mere efterklang - uanset om de rent faktisk gør det. For at undgå denne psykologiske effekt kan du bruge varme vægfarver og lamper. Musik er også nyttigt at dække over forstyrrende lyde. Det afhænger dog af lydstyrken og lyddesignet, som skal justeres til den ønskede atmosfære.

Som du kan se, behøver du ikke nødvendigvis en indretningsarkitekt eller en akustiker til at styre lyde. Du kan også gøre det selv til en rimelig pris. Hvis du stadig vil bruge lidt flere penge, kan en professionel analysere din værelsesstruktur, måle efterklangstiderne og tilbyde dig en skræddersyet løsning. Han kan også give dig oplysninger om gældende brandsikkerhedsregler, som er obligatoriske for erhvervslokaler.

Konklusion

Uanset om det er en smart restaurant eller en travl tapasbar, er det vigtigt, at du skaber en oase af velvære for dine gæster, der passer til virksomheden, så intet står i vejen for en behagelig atmosfære til samtale og opholdskvalitet!