Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

Sukkerrør

Når sukkerrør presses, står fibrene tilbage – den såkaldte bagasse – er produceret. Hvad der er affald for nogen, er et naturligt biprodukt for os. Ved at benytte vand og naturlige bindemidler, bliver bagassen brugt til at producere bagasse-service og andre emballageprodukter.

Hvad er sukkerrør?

Sukkerrør (Saccharum officinarum) tilhører familien sukkerrør-slægten og gror i de tropiske og subtropiske klimazoner på vores planet. Planterne bliver omkring 3 til 6 meter høje, og deres stængler har en diameter på 2-4,5 cm. Det er præcis her, inde i deres stængler, at plantens specielle egenskab ligger: Sukkeret (primært sakkarose). Dette er ikke kun grunden til dets navn, men også dets popularitet og berømmelse i verden: det er den vigtigste leverandør af råvarer til produktion af (husholdning) sukker. Til dette formål bliver sukkerrørsplanterne høstet, samlet og presset for at forarbejde den opnåede juice til rørsukker eller rørsukkerjuice. Ud af 100 tons sukkerrør bliver der produceret omkring 10 tons sukker og hele 34 tons bagasse, som er værdifuldt for os. I stedet for at brænde ”spildproduktet”, genanvender vores producenter materialet og fremstiller miljøvenlige engangsprodukter.

Hvad er bagasse?

Bagasse er den fibrøse planterest, der står tilbage under sukkerproduktion, efter sukkerrørene er blevet presset. De består normalt af 40-60% cellulose, 20-30% hemicellulose og ca. 20% lignin. Bagasse findes hovedsageligt i lande, hvor der produceres meget sukker, såsom Brasilien, Kina eller Thailand.

Selvom bagasse er et såkaldt biprodukt, forbliver det et spildprodukt for mange. Tidligere blev det primært brugt som et brændstof til produktionsfabrikker. Selv i dag ender en del af bagassen stadigvæk i fabrikkernes forbrændingsovne. Eftersom folk er begyndt at genbruge materialer, er bagasse også blevet opgraderet som et materiale. I dag bruges det i produktionen af byggematerialer, emballagematerialer og engangsservice. Og ligeledes indenfor papirindustrien erstatter sukkerrørsfibrene allerede delvist papirprodukter lavet af træ, såsom servietter, toiletpapir og pap.

Trinene i produktionen af bagasseprodukter

  1. De resterende sukkerrørsfibre opbevares vådt for at fjerne korte marvfibre og sukkerrester, da disse kan hæmme yderligere forarbejdning.
  2. Bagassen blandes med vand i en blander, indtil den bliver en grødet masse.
  3. Naturlige bindemidler og bionedbrydelige blegemidler tilsættes. I dette trin kan flere tilsætningsstoffer tilføjes frivilligt. Da vi ønsker at have et produkt, som er så naturligt som muligt, undlader vores producent dette trin!
  4. Den bløde bagassemasse hældes i en form og presses til den ønskede form under anvendelse af højt tryk og høje temperaturer.
  5. Færdig! Tallerkener, skåle og menubakker er klar til at blive transporteret til dig og ser frem til at blive brugt i din virksomhed.

Bagasses specielle egenskaber

  • Meget stabilt, robust og ikke særlig bøjeligt.
  • Har gode termiske karakteristika: Egnet for temperaturer fra -25 °C to 220 °C.
  • Vandtæt og fedttæt: Også egnet til varme og meget olierede eller fedtede retter.
  • Fuldt bionedbrydeligt og komposterbart.
  • CO2-neutral bortskaffelse.

Bæredygtighed: Fra natur tilbage til natur

Sukkerrørsplanten er en meget hurtigt voksende ressource, som ingen skove skal fældes for. Som et biprodukt af sukkerproduktion, kræver bagasse ikke yderligere dyrkbar jord, og det har derfor ingen indflydelse på vores skove. Tværtimod er det endda et bæredygtigt og miljøvenligt alternativ til papirproduktion, da der bruges meget mindre energi til at producere bagassepapir end træfibre. Produkter lavet af sukkerrør ender i skraldespanden efter brug, endda nogle gange i naturen. Dog, takket være deres bionedbrydelighed (certificeret i henhold til EN13432 eller US ASTM), nedbrydes produkterne relativt hurtigt.

Som tidligere nævnt bruges bagasse ikke altid til at fremstille engangsprodukter. Fabrikker bruger ofte bagasse som brændstof. Denne proces er imidlertid meget mere miljøvenlig end forbrænding af fossile brændstoffer, da fossile brændstoffer ikke alene producerer CO2, men også giftige forurenende stoffer, som kulilte og partikler. Afbrænding af bagasse er CO2-neutralt, da der kun frigøres så meget CO2, som planterne har optaget under deres vækst.