Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

rPET - Genanvendelige polyetylentereftalater

rPet eller genanvendelige polyetylentereftalater er plast, der er fremstillet af genbrugs- eller affaldsplast. Du ved sikkert allerede, at genanvendelige produkter er et mere bæredygtigt valg. Ikke desto mindre, kan vores bioplastprodukter ikke fremstilles af 100% rPET. Find ud af hvorfor.

Hvordan er rPET lavet?

Genbrugsprocessen for enhver brugt PET-emballage eller -flaske begynder ved sorteringsstedet. Det er her alle dele fra forskellige indsamlingssystemer samles i bundter. Før de sendes til genanvendelse, er de imidlertid adskilt og sorteret efter materialesammensætning. Afhængigt af genbrugsfirmaet, er der meget forskellige mekaniske og kemiske processer for genanvendelse af PET og produktion af høj kvalitet rPET fra det.

Efter bundtning, frigøres PET-materialet fra eksternt snavs og makuleres i flager. Disse flager rengøres derefter grundigt og i bedste fald på en vandbesparende måde. De forarbejdes derefter til granulat. Afhængigt af renhedsgraden, kan dette granulat derefter bruges til at fremstille en bred vifte af produkter.

Postforbruger PET og postindustrielt PET

Grundlæggende skelnes der mellem to forskellige typer basisprodukter i rPET-produktionen: postindustriel PET og postforbruger PET. Postindustriel PET er PET, der er tilovers under fremstillingen af PET-produkter, og derefter forarbejdes til rPET gennem en genanvendelsesproces. Postforbruger PET er brugt plast, der er skabt af os som slutbrugere. Dette omfatter for eksempel drikkevareflasker og emballage.

Brugen af postforbruger PET til produktion af rPET med fødevarekontakt er på nuværende tidspunkt stadig problematisk. På grund af de forskellige urenheder, såsom trykfarve, banderoler og andre rester, kan rPET normalt kun bruges til laget af en emballage eller flaske, der ikke er i direkte kontakt med fødevaren. Dette er også grunden til, at fødevareemballage for det meste kun er delvis fremstillet af postforbruger PET. Postindustriel PET-baseret rPET kan på den anden side helt erstatte konventionel PET.

Særlige egenskaber ved rPET

  • 100% genanvendeligt
  • Høj stabilitet
  • Resistent overfor olier, fedtstoffer og alkoholer
  • Vandafvisende
  • Reducerede emissioner

Hvorfor er rPET bæredygtigt?

Sammenlignet med konventionel PET er rPET langt mere bæredygtigt og ressourceeffektivt i produktionen. Dette skyldes hovedsageligt, at meget mindre olie skal forarbejdes til polymerer. Derudover kan rPET genanvendes uden tab af råmaterialer og forårsager også færre emissioner i genanvendelsesprocessen.

Hvilke rPET-produkter kan du finde i vores butik?

I vores online shop finder du rPET låg, der er kompatible med vores papbakker eller genanvendelige bakker. De er ideelle til salatbarer, hvor gennemsigtige låg er nyttige. Hvis du leder efter et brudsikkert alternativ til glasflasker, er rPET-påfyldningsflasker det rigtige valg. Disse fås i forskellige størrelser, lavet af op til 50% genanvendeligt rPET.