Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

Græs

Forestil dig, at verden havde hår, og vi kunne bruge det til at fremstille bæredygtige produkter. Lyder det absurd? Faktisk er græsslåning lidt ligesom at klippe hår – så snart det er klippet af, vokser det ud igen. Find ud af, hvad der præcist kan laves af græs, og hvorfor det slår sin storebror træ med hensyn til bæredygtighed, især i henhold til produktion af papir.

Græs - Moder jords grønne pandelok

Græsser er blandt de ældste afgrøder på jorden, da de dækker store områder næsten overalt i verden. De græsgange og enge, vi kender, består for det meste af søde og sure græsser, som med deres ca. 10.000 arter medvirker til deres farverige mangfoldighed.

Græs er en rigelig ressource, og det er også tilgængeligt regionalt. Kompenserende områder defineret ved byggeretten er ofte beplantet med enge og bliver kun klippet for vedligeholdelse. Nogle landbrugsgræsgange er også uegnede som foder på grund af deres lave næringsstofindhold. Det er netop disse områder, der bruges til fremstilling af vores græspapir.

De fleste græsser tager omkring 2-4 uger fra spiring til den første klipning, hvorefter planten har brug for ca. 2 måneder til at trække vejret for at udvikle nye stilke og nogle gange nye rødder.

Særlige egenskaber ved græspapir

  • Biologisk nedbrydelige
  • Klimavenlig på grund af lokal- og kemiskfri-produktion
  • Bæredygtig
  • Fugtregulerende
  • Åndbar
  • Mindre energi- og vandforbrug end konventionel papirproduktion

Grøn nyankommen med hensyn til emballage

I lang tid blev græs undervurderet og sjældent brugt uden for landbrug og husdyrbrug. Hvad der engang syntes at være en ulempe, viser sig at være en fordel i papirproduktionen: græs med sin korte fiberlængde kan hurtigt og nemt forarbejdes til piller, som derefter bruges i produktion af græspapir. Af denne form for græspapir kan du finde nogle produkter i vores online shop, såsom ubleget græspapir til indpakning af burgere eller wraps og græspapir sugerør, som er særligt velegnede til kolde drikke.

Hvorfor er græspapir så bæredygtigt?

Normalt er papir lavet af friske træfibre. Disse skal først frigøres fra deres naturlige klæbende lignin ved hjælp af kemikalier og vand, før de kan forarbejdes yderligere. Selvfølgelig dækkes en stor del af papirefterspørgslen nu også ved behandlingen af affaldspapir, men kemiske processer er også nødvendige her. I modsætning til dette, kan brugen af kemikalier helt undværes ved behandling af græs, da ligninindholdet er meget lavere. Den mekaniske indsats er også minimal. Mindre kemikalier og mindre elektricitet til maskinforarbejdning er to gode grunde til, at græspapir er en vinder med hensyn til bæredygtighed.

Derudover er der regional tilgængelighed: I modsætning til træ er græs også meget vidtstrakt og bæredygtigt tilgængeligt i mange dele af Europa. Først og fremmest anvendes hø, som er ubrugeligt for husdyrbrug, og landbrugsudligningsområder bliver nu omsider brugt, hvilket muliggør en mere bæredygtig udnyttelse af ressourcen.

Generelt skiller græs sig også ud fra andre papirråmaterialer på grund af de lave omkostninger ved dyrkning og vedligeholdelse. Alt det kræver er et åbent område, en lejlighedsvis forsyning af næringsstoffer gennem gødning og simpel vanding om sommeren for at opretholde en stedsegrøn eng. Selvfølgelig skyldes dette også græssets enorme regenerative kapacitet - det er hårdført og udholder selv ekstreme forhold.

En lille nedtur forbliver: I dag er det desværre kun muligt at producere papir med et græsindhold på 30%. Hvorfor? Fordi med en højere andel af græs, er kemikalier og tilsætningsstoffer nødvendige for at opnå de samme resultater som med træbaseret papir. Dette ville igen være mindre bæredygtigt, så der er stadig noget forskning, der skal gøres. Vi er sikre på: de gamle egyptere heller ikke opfandt papyrus ruller på en dag. Så indtil da, jo mere bæredygtigt jo bedre!