Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

Glas

Alle ved, hvad glas præcist er, ik´? Selvom vi kun kender ét ord for glas i dagligdagen, er der mange forskellige typer, som er differentieret efter deres kemiske sammensætning. Soda-limeglas, borosilikatglas og krystalglas er blandt de tre vigtigste repræsentanter, som vi støder på regelmæssigt. Find herunder ud af, hvilken type glas der er bedst egnet til hvilket formål, og hvorfor glas er et ægte genanvendeligt mirakel.

Soda-limeglas

Den mest almindeligt producerede type glas, vi hovedsageligt støder på, er vinduesglas, glasflasker og madkrukker. Sammensætningen af ca. 71-75% sand, 12-16% natriumoxid og 10-15% kalk skaber en overflade, der er særlig glat, nem at rengøre og gennemskinnelig. Den eneste ulempe ved denne type glas er dens temperaturadfærd: Hvis varme væsker hældes i for hurtigt, udvides glasset og kan briste.

Borosilikat glas

Til særligt elastiske og holdbare glas reduceres andelen af kalk og natriumoxid til i alt 4-8 % og 13 % bortrioxid, og der tilsættes i stedet 2-7 % aluminiumoxid. Tilsætningen af disse stoffer gør glasset særligt modstandsdygtigt over for kemiske påvirkninger og høje temperaturudsving. Det er grunden til, at dette glas ofte findes i industrien, laboratorier, den farmaceutiske industri eller som lampeglas. Der produceres også hverdagsgenstande af dette slidstærke materiale: f.eks. ildfaste fade, sugerør til varme drikke eller glaskopper.

Krystalglas

Navnet er lidt vildledende for denne type glas. Det skyldes, at krystalglas fra et rent fysisk synspunkt ikke er krystallinsk. Det blev opkaldt efter ligheden med krystaller, som kvarts, der opstod gennem brydninger og farveeffekter på grund af de tilsatte metaloxider eller ioner (13 - 15 %). Det bruges primært til at drikkeglas, vaser, skåle eller dekorative elementer.

Særlige egenskaber ved glas

  • Mange typer glas kan genbruges
  • Bæredygtig
  • Ingen interaktion med tilsætningsstoffer
  • Neutral i smag
  • Genanvendelig

Helt gennemsigtigt - glas som et plastalternativ

Glas er blevet en uundværlig del af emballageindustrien, primært fordi det stort set ikke har nogen interaktion med det fyldte indhold. På den måde bevares smagen i lang tid. Ecobiopack sælger også en række emballageprodukter fremstillet af glas. Disse omfatter f.eks. saftflasker lavet af soda-limeglas eller sugerør af borosilikatglas, som er egnede til varme og kolde drikke.

Hvorfor er glas så bæredygtigt?

Glas er bæredygtigt, fordi de fleste typer glas er genanvendelige. Og ikke nok med det: Det kan gå gennem genbrugscyklussen et vilkårligt antal gange uden at miste råmateriale. Frem for alt bevarer denne ressource sandet, som bliver mere og mere værdifuldt på grund af dets intensive brug i byggerier. Når glasflaskerne er produceret, kan de udvaskes samt smeltes og forarbejdes til nye glasprodukter. Ved tilsætning af affaldsglasset kan råmaterialernes smeltepunkt sænkes i glasproduktionen – dette beskytter miljøet takket være det reducerede energiforbrug.

Hvordan bortskaffes glas på en miljøvenlig måde?

Det er vigtigt at lave en korrekt opdeling af de forskellige typer af glas for at opnå den perfekte genanvendelse. Det er dog ikke alle glas, der kan bortskaffes i affaldsglasbeholderen/flaskebanken. F.eks. kan borosilikatglas ikke genanvendes på grund af dets høje smeltepunkt, da så høje temperaturer ikke opnås ved smeltning af affaldsglas. Borosilikatglas er til gengæld splintfri og kan puttes i en opvaskemaskine, hvilket giver glassugerør en betydelig længere levetid end plastiksugerør. Det betyder, at selvom glas ikke altid er genanvendeligt, er det betydeligt mere bæredygtigt end engangsplastløsninger. Vores konklusion: Det bæredygtige glas er halvt fuldt og ikke halvt tomt.