Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

Bambus

Folk associerer oftest bambus med eksotiske husplanter eller altanskærme. Dog er der langt større perspektiver i anvendelsen af dette råmateriale, end de fleste går og tror. Her kan du læse mere om, hvad bambus kan gøre for miljøet, og hvorfor det bliver betragtet som ”fremtidens materiale”.

Bambus – Fjernøstens grønne guld

Det er en almen misforståelse, at bambus er en træsort. Bambus er derimod en græsart, som specifikt tilhører slægten sødgræs. De flere end 1400 bambusarter gror naturligt de fleste steder i verden – med undtagelse af Europa og Antarktis. Forskellene mellem de forskellige arter varierer fra små stokke til 40 meter høje skove.

Selvom det er muligt at få bambus til at gro under kontrollerede forhold i Europa, så trives planten bedst de steder, hvor klimaforholdene er enten tropiske eller subtropiske. Derfor kommer størstedelen af verdens bambusmateriale fra Asien. Dog er planten så tilpasselig, at den også er begyndt at gro flere steder på det afrikanske kontinent.

Bambus er en af de hurtigst voksende planter i verden og kan gro op til 10 meter på en måned. Afhængig af arten, kan den endda vokse op til én meter om dagen. Bambusplanter vil derfor stå færdigudviklede allerede efter få måneder. For at kunne anvende planterne til produktion, er det dog nødvendigt at lade dem modne, indtil stænglen har den nødvendige hårdhed. Derfor høstes planterne først, når de er 5-7 år gamle.

De unikke fordele ved bambus er, at det er...

  • biologisk nedbrydeligt
  • klimavenligt, da det optager store mængder CO2
  • bæredygtigt
  • fugtresistent
  • stabilt og robust – men samtidig let
  • et flot materiale
  • smagsneutralt

Den alsidige mirakelplante – hård som sten, fast som en klippe, let som en fjer

Bambus er et naturmateriale, som har det hele. Selvom det er hårdt og fast, er det samtidig let og fleksibelt. Derfor er det nemt at arbejde med og kan således anvendes som hovedmateriale i mange slags produkter. Foruden havetilbehør, møbler og tandbørster, kan selv cykelstel og tekstiler fremstilles af bambusfibre. Greenway har specifikt specialiseret sig i at producere engangsservice og fødevareemballage i bambusmateriale. Sortimentet inkluderer bestik, tallerkener, kopper, glas, bakker, madspyd, servietter, sugerør, poser m.m.

Hvorfor er bambus det mest bæredygtige råmateriale?

Bambusplantens lynhurtige vækst gør den til en evig ressource, og dens naturlige styrke sikrer samtidig en lang levetid. Det er ikke tilfældigt, at bambus er det kinesiske symbol for vedholdenhed og blomstrende alderdom. Derudover har bambusplanten så gode vækstforudsætninger, at brugen af kunstgødning og pesticider kan holdes nede på et minimalt niveau – eller helt udelades.

Til forskel fra mange andre massedyrkede planter, er bambusplanten heller ikke afhængig af kunstig vanding. Det skyldes ikke mindst plantens store rodsystem, som både er i stand til at optage store mængder vand, men som også konstant efterlader nye planteskud i jorden. Derfor vil der, selv efter en høst, være rester tilbage i jorden fra hver enkelt bambusplante. Således kan man med god samvittighed høste store mængder bambus uden at bringe bestanden i fare.

Når planterne er høstet, bliver mange af de hårde rør bearbejdet og omdannet til naturfibre, som derefter anvendes i mange forskellige typer produkter. Man er sågar begyndt at anvende bambus som et grønt alternativ til oliebaseret plastik. Til forskel fra olie, er bambus en vedvarende ressource og er derfor mere miljøvenlig – og som om det ikke var nok, så optager bambus mere CO2 og producerer mere ilt end træer. Derfor er bambusplanten i sandhed ved at blive en superstjerne inden for bæredygtighed!