Klimaneutral
Bæredygtigt materiale
Fri fragt fra 1.500 DKK
Stort udvalg

Forskellen mellem bionedbrydelig, komposterbar og biobaseret

I bæredygtige industrier anvendes der regelmæssigt udtryk som bionedbrydelig eller komposterbar. Ofte sidestilles disse fejlagtigt med hinanden. Så hvad er forskellene? Vi vil give dig en kort definition af de lignende klingende, men forskellige ord.

Hvad betyder biologisk nedbrydeligt?

Et produkt anses for at være biologisk nedbrydeligt, hvis det kan nedbrydes til kuldioxid, vand og biomasse ved biologiske processer - for eksempel ved aktivitet af mikroorganismer eller enzymer. Det vigtigste punkt her er, at produktet nedbrydes ned til de grundlæggende molekyler CO2 og H2O. Hvis dette ikke er tilfældet, kan mikropartikler forblive i miljøet, hvilket potentielt forårsager stor skade. Det er vigtigt at bemærke, at bionedbrydeligt ikke er det samme som komposterbart, da det handler om den tid, det tager for et produkt at nedbrydes. For eksempel ville et produkt, der tager 100 år at nedbryde til dets grundlæggende molekyler, være biologisk nedbrydeligt, men kun komposterbart, hvis processen kunne fremskyndes til 90 dage under de rigtige forhold. Produkter fremstillet af bionedbrydelige materialer hører derfor snarere hjemme i genbrugsbeholderen. Du kan læse mere om genbrug af bionedbrydelige eller komposterbare produkter i vores artikel om genbrug.

Hvad betyder komposterbar?

Et produkt kan kun komposteres, hvis det under visse betingelser og inden for en bestemt periode kan nedbrydes til kuldioxid, vand og en brøkdel af den oprindelige masse (10 %) uden at efterlade giftige rester. Denne nedbrydningsproces bør udelukkende finde sted ved hjælp af mikroorganismer eller enzymer. Denne proces er hurtigere i industrielle komposteringsanlæg end på en kompost i haven. Dette skyldes hovedsagelig den temperatur, der hersker der: i et industrianlæg er temperaturen omkring 60 grader. I så fald bør et komposterbart produkt metaboliseres inden for 3 måneder. Det bliver kun problematisk med produkter, der tager de fulde 90 dage at nedbryde. Hvorfor? Ofte er kompostcyklusserne i sådanne planter meget kortere, og derfor kan stofferne ikke konverteres fuldstændigt. I havekomposten, på den anden side, er temperaturen kun omkring 30 grader, afhængigt af sæsonen. Her kan den naturlige komposteringsproces tage op til et år. I Tyskland og EU er der en standardprocedure (DIN/EN 13432), som virksomheder med tilsvarende produkter frivilligt kan forpligte sig til. I vores artikel om DIN/EN13432 forklarer vi, hvilke krav der skal være opfyldt for at få lov til at kalde et produkt komposterbart i henhold til DIN/EN-standarden.

Hvad betyder biobaseret?

Biobaserede materialer er lavet af biomasse, såsom sukkerrør og majsstivelse. Disse stoffer behøver imidlertid ikke at bestå af 100 % biomasse, som man kunne tro, for at få lov til at kalde sig biobaserede. De skal kun indeholde mindst 40 % biomasse - med andre ord, som navnet antyder: være baseret på biomasse.

I praksis bruges kompositter ofte til at binde ingredienserne sammen. Vi bruger også et biobaseret kompositmateriale lavet af træfibre og bioplast. Denne "bio-blanding" indeholder ikke nogen olie og er fri for BPA og melamin. Materialet er temperaturbestandigt op til 70 °C og opvaskemaskine sikkert. Mange biobaserede kompositter er derfor hverken biologisk nedbrydelige eller komposterbare på grund af det bioplastiske indhold. Ikke desto mindre kan de betragtes som bæredygtige, fordi konventionel plast (oliebaseret) undgås, og produkterne genbruges flere gange.